fiscaal advocaat brugge

Fiscaal Advocaat in Brugge

President Hollande viseert buitenverblijven in Frankrijk

Buitenverblijven in La Douce France? Tast dieper in de buidel!
Belgen met een buitenverblijf in Frankrijk zullen het geweten hebben, zowel bij de verhuur van hun vakantiewoning, als bij de verkoop zullen zij meer belastingen moeten betalen.

Beleggen van uw vermogen in Frankrijk wordt minder aantrekkelijk

Het minste wat van President François Hollande kan gezegd worden is dat hij zijn woord gehouden heeft! In zijn campagne om het Ėlysée te veroveren kondigde de toenmalige president-kandidaat al aan dat de vermogensbelasting ‘Impôt de Solidarité sur la Fortune’ (ISF) onder zijn bewind verstrengd zou worden.

Vooral grote en middelgrote vermogens werden hierbij geviseerd.
Ondertussen heeft de Franse Assemblée de wet goedgekeurd die de begroting van 2012 aanpast. Hierbij wordt een belastingverhoging voorzien van 7,2 miljard euro en 1,5 miljard euro bijkomende besparingen.
En dat is slecht nieuws voor de naar schatting honderdduizend Belgen met een buitenverblijf in Frankrijk!
De belasting op huurinkomsten worden opgetrokken van 20 procent naar 35,5 procent. Een kleine rekensom leert dat het verhuren van uw villa, gelegen aan de Côte d’Azur, aan vrienden of familie voor een snoepprijs van 1000 EUR voor een maand, U 355 EUR zal moeten afstaan aan de Franse fiscus. De controles hierop zullen ingevolge het Frans-Belgisch dubbelbelastingverdrag verscherpt worden.

Ook wanneer U overweegt om uw vakantiewoning te verkopen, zal u dieper in de buidel moeten tasten. De meerwaarde (=winst) die gerealiseerd wordt op de verkoop van een woning wordt opgetrokken van 19 procent naar 34,5 procent. Pas wanneer er tussen de aan- en verkoop 30 jaar verstreken is, kan deze meerwaarde belastingvrij verkregen worden. Een meerwaarde van 100.000 EUR op een woning, zorgt aldus dat een groot deel van uw “winst” afgedragen moet worden aan vadertje franse Staat (i.c. 34.500 EUR).

Tot slot vallen ook Belgen met een onroerend patrimonium van 1,3 miljoen EUR gelegen in Frankrijk aan een zwaardere vermogensbelasting. Want de “ISF” geldt niet alleen voor welgestelde Franse inwoners, maar ook voor buitenlanders die in Frankrijk een groot onroerend vermogen hebben zonder dat ze er vast wonen.

Lees hier meer blogitems.

Share