fiscaal advocaat brugge

Bezwaar tegen btw

In tegenstelling tot de hierboven omschreven gedetailleerde regeling voor een bezwaar tegen de aanslag van de inkomstenbelastingen bestaat er voor een bezwaar tegen btw geen georganiseerd administratief beroep. Er bestaat met andere woorden geen wettelijk en verplicht te doorlopen administratief beroep dat vereist zou zijn vooraleer je de zaak kan voorleggen aan de rechtbank.

De belastingplichtige beschikt wel over een administratief verweermiddel voor een bezwaar tegen btw. Deze kan (in plaats van moet!), vooraleer naar de rechter te stappen, de betwisting voorleggen aan de Minister van Financiƫn. Het betreft een louter willig administratief beroep zonder specifieke termijnen. De Minister kan wel enkel worden gevat zolang er geen gerechtelijke procedure is ingeleid.

Dit beroep heeft in tegenstelling tot het bezwaar bij de inkomstenbelastingen geen schorsende werking. Met andere woorden zolang de vordering van de btw-administratie niet betwist wordt voor de Rechtbank, kan de btw gedwongen ingevorderd worden.