fiscaal advocaat brugge

Fiscaal Advocaat in Brugge

Billy’s nu ook te koop in belastingsparadijs Nederland

Na de Rolling Stones, Ebay, U2, David Bowie, Madonna, Coca Cola, Starbucks, Nike en het internetbedrijf Google mag Nederland nu ook de intellectuele rechten van Ikea huisvesten.

Hiermee bevestigt Nederland opnieuw haar internationale status van belastingparadijs aan de Noordzee.

Artikel

Veertig jaar nadat de Rolling Stones hun zakelijke belangen verhuisden naar Amsterdam en in hun kielzog tal van andere popsterren (U2, David Bowie, Madonna, Jennifer Lopez, …) en alom gekende multinationals (Coca Cola, Starbucks, Nike, Boeing, Walt Disney, Prada, …) volgden, is het vandaag de beurt aan het Zweedse bedrijf Ikea.
De vestigen van Ikea, in totaal een 330-tal verspreid over de hele wereld, staan los van de moederonderneming en betalen 3 procent van hun omzet aan de recent opgerichte Nederlandse dochteronderneming, voor het gebruik van de merknaam “Ikea” en het winkelconcept “Ikea”.
Deze inkomsten, naar verluidt om en bij de 750 miljoen EUR, worden in Nederland nauwelijks belast en komen uiteindelijk terecht bij het moederbedrijf Ikea met hoofdzetel gelegen in het mondaine belastingparadijs Liechtenstein.
Uit een onderzoek van het Nederlandse TV-programma Zembla in 2009 blijkt dat Nederland behoort tot één van de grootste belastingparadijzen ter wereld. In 2007 zou een bedrag van 8000 miljard euro, ongeveer een tiende van de totale wereldhandel, dankzij deze fiscale goocheltruc door Nederland gesluisd zijn. Dit leidde er zelfs toe dat aan de overkant van de waterplas, President Obama, Nederland samen met Bermuda en Ierland vernoemde als belastingparadijzen, waartoe de winsten van Amerikaanse bedrijven worden afgeleid.
Het is een vaak gehoorde boutade, toch blijkt deze niet geheel van onwaarheid ontdaan “Rich people don’t pay taxes, only the poor people do”.

Lees hier meer blogitems.

Share