In een recent arrest heeft het Hof van Beroep te Gent een belangrijke uitspraak gedaan over de fiscale behandeling van niet-inwoners die in België werken. Het hof oordeelde dat een niet-inwoner, ondanks dat haar echtgenoot het hoogste inkomen behaalt, recht heeft op de belastingvrije som voor kinderen ten laste. Dit arrest heeft verstrekkende gevolgen voor de fiscale rechten van niet-inwoners die in België werken.
De belastingplichtige die onderworpen is aan de Belgische belasting niet-inwoners (BNI), en die dus in België werkzaam is, heeft volgens het Hof van beroep te Gent toch recht heeft op de belastingvrije som voor kinderen ten laste ook al behaalt haar echtgenoot het hoogste inkomen. De wettelijke regels worden door de rechter aan de kant geschoven omdat de toepassing ervan leidt tot een schending van het vrij verkeer van werknemers.
Fiscale behandeling niet-inwoners in België
Wanneer een niet-inwoner in België aan de BNI onderworpen inkomsten verkrijgt én de echtgenoot of echtgenote vrijgestelde binnenlandse inkomsten of buitenlandse beroepsinkomsten heeft van meer dan € 11.450, dan heeft de Belgische wetgeving de volgende gevolgen:
- hoewel de niet-inwoners getrouwd zijn, er geen sprake is van een gemeenschappelijke aanslag van echtgenoten, wordt de niet-inwoner met in België belastbare inkomsten als alleenstaande belast.
- De verhoging van de belastingvrije som voor personen ten laste wordt enkel toegekend wanneer de niet-inwoner met in België belastbare inkomsten de meeste beroepsinkomsten
Internationale ambtenaar en echtgenote werkzaam in België
In het voorliggende geval gaat het over een echtpaar gedomicilieerd in Duitsland waarvan de echtgenote werkzaam is in België en de echtgenoot een ambtenaar is in dienst van een internationale organisatie. De echtgenoot behaalt in casu een buitenlands beroepsinkomen van meer dan € 11.450 en verdient meer dan zijn echtgenote. Dit heeft tot gevolg dat bij de berekening van de Belgische belasting in hoofde van de echtgenote geen rekening gehouden wordt met de belastingvrije som voor haar kinderen ten laste.
De echtgenote behaalt daarenboven geen andere inkomsten dan deze in België. Met betrekking tot de inkomsten van haar echtgenoot is noch in België noch in Duitsland belasting verschuldigd. Bijgevolg wordt in hoofde van dit echtpaar voor de berekening van de belasting noch in de woonstaat Duitsland noch in de werkstaat België rekening gehouden met hun gezinssituatie.
Verschil in behandeling is strijdig met vrij verkeer van werknemers
Indien het echtpaar daarentegen met identiek dezelfde omstandigheden gedomicilieerd zou zijn in België, dan zou de belastingvrije som wel kunnen worden toegekend aan de echtgenote. Het verschil in fiscale behandeling vloeit bijgevolg enkel en alleen voort uit de plaats van domicilie en doet afbreuk aan het Europeesrechtelijk beginsel van vrij verkeer van werknemers.
Conclusie
Dit arrest werpt een belangrijk licht op de fiscale behandeling van niet-inwoners die in België werken. Het hof heeft terecht geoordeeld dat de huidige wetgeving, die niet-inwoners als alleenstaanden behandelt, niet alleen onrechtvaardig is, maar ook in strijd met het Europeesrechtelijk beginsel van vrij verkeer van werknemers.