fiscaal advocaat brugge

Fiscaal Advocaat in Brugge

Happy Tax Liberation Day!

20/08/2015

Tax Liberation Day, de symbolische dag waarop de gemiddelde Belg stopt met werken om belastingen te betalen en begint voor eigen rekening te werken, valt dit jaar op 6 augustus.

Daarmee blijft België de hekkensluiter van de Europese Unie.

België hogere belastinglast vs. rest van Europa

Het Franse Institut Molinari, dat ieder jaar een overzicht geeft van de Tax Liberation Day (Fiscale bevrijdingsdag) in de 28 lidstaten van de Europese Unie , toont aan dat België een hoge belastingslast heeft in vergelijking met de rest van Europa. België “viert” net als in 2014 op 6 augustus, als laatste land in de Europese Unie, deze dag en verzamelt dus maar zeer laat in het jaar voldoende geld om al zijn belastingen te betalen. België behoudt dus zijn koppositie als land dat arbeid tegen het hoogste percentage belast in de Europese Unie.

Als u in de toekomst graag wat eerder deze heuglijke dag wenst te vieren, lijkt Cyprus de meest aangewezen keuze. Cyprus staat namelijk op de eerste plaats en heeft al op 31 maart al zijn belastingen geïnd. Indien men het liever dichter bij huis zoekt, is Luxemburg de winnaar van onze buurlanden, gevolgd door Nederland en Duitsland. Verhuizen naar Frankrijk lijkt een minder goed idee, aangezien dit buurland met 29 juli voorlaatste staat in de ranking.

Naast de Tax Liberation Day berekend door het Institut Molinari, wordt door het auditkantoor PWC de Tax Freedom Day (TFD) berekend. Om deze dag te bekomen, worden de totale belastinginkomsten van een land afgewogen tegenover het bruto binnenlands product.

Share