fiscaal advocaat brugge

Fiscaal Advocaat in Brugge

Bedrijfsklusjesdienst als extralegaal voordeel

19/05/2016

Vergeet bedrijfswagens en bedrijfsgsm’s om uw werknemers een extralegaal voordeel toe te kennen. Sinds april bestaat nu ook de formule bedrijfsklusjesdienst voor werknemers (ResQ). Dit is het nieuwe digitale bonussysteem voor werknemers bij uitstek.


Op vandaag kan dit beschouwd worden als één van de aantrekkelijkste loonvoordelen in België.

Een bedrijfsklusjesdienst als extralegaal voordeel voor werknemers, wat is dat?

ResQ is een nieuwe formule voor een extra legaal voordeel. Met ResQ kunnen bedrijven hun werknemers op een budgetvriendelijke manier een tegoed toekennen. Denk aan allerhande huishoudelijke taken die hiermee betaald kunnen worden. Te denken valt aan taken als poetsen en tuinonderhoud.

Keuze tussen ResQ professional of eigen aangeduide vakman

Werknemers kunnen voor deze taken online een keuze maken. Dit tussen een uitvoering door professionals aangesloten bij ResQ zelf, of een eigen aangeduide vakman. De gewerkte uren door ResQ-uitvoerders worden verrekend tegen forfaitaire tarieven naargelang het soort arbeid en de urgentie, met een minimum van 29 euro per uur. Kiest de werknemer voor een eigen vakman, dan dient deze het uurloon onderling af te spreken. De uitvoerder wordt na de prestatie via ResQ betaald door de werkgever. ResQ volgt de evolutie van het beschikbare saldo elektronisch op, factureert aan de werkgever en betaalt de uitvoerder. Het budget kan door de werkgever verleend worden in de vorm van een vaste maandelijkse ResQ-toelage bovenop het loon, of kan gebruikt worden om de jaarlijkse winstbonus uit te betalen.

Waarom is zo’n bedrijfsklusjesdienst fiscaal bijzonder interessant?

ResQ vormt een win-winsituatie voor zowel de werkgever als de werknemer. Zo zal de werkgever verlaagde sociale bijdragen betalen. Fiscaal wordt ResQ aan een uiterst gunstig fiscaal tarief belast waardoor de werknemer netto meer zal overhouden. Hoewel de waarde van een geleverde huishoudelijke dienst in werkelijkheid hoger kan – en waarschijnlijk zal – liggen, betaalt uw werknemer maar belastingen op een voordeel van alle aard van 3,5 euro. De RSZ zal dan weer slechts berekend worden op een bedrag van 8,54 euro.

Concreet houdt wanneer de werkgever een extra loon van 2000 euro extra betaalt, de werknemer – na aftrek van de werkgevers- en werknemersbijdragen – hiervan 600 euro netto overhoudt. Indien er voor éénzelfde bedrag gebruik gemaakt wordt van het ResQ-bonussysteem dan houdt de werknemer 1674 euro over. Dit zal dus veel meer koopkracht voor de werknemer inhouden.

En dienstencheques dan?

De ResQ bonus mag niet verward worden met de dienstencheque. Hoewel beide systemen natuurlijk tot doel hebben zwartwerk bij huishoudelijke taken te bestrijden en het leven van werknemers te verlichten, bestaan er toch duidelijke verschillen. Zo wordt de ResQ bonus betaald door de werkgever, in tegenstelling tot de dienstencheque waar de gebruiker zelf instaat voor de betaling. Bovendien laat de ResQ bonus ook meer diensten toe, waaronder chauffeurdiensten en kunnen de te besteden budgetten ook vele malen hoger liggen.

Lees hier nog meer blogitems.

Share
Tags: